Останні новини

Які овочі перетворюються на отруту, якщо їх неправильно готувати і зберігати - дієтолог

Неправильне зберігання і приготування деяких овочів може перетворити їх на отруту через елементи, що знаходяться в їх складі. Однак список продуктів залежить у тому числі від наявності хронічних захворювань.

Про це радіо Sputnik розповіла лікарка-дієтологиня Олена Соломатіна.

Овочі сімейства пасльонових

Фахівчиня зауважила, що краще не їсти баклажани, картоплю, яка кілька місяців лежала до весни, і недостиглі зелені томати.

“Вони містять соланін - нейротоксин, що викликає порушення з боку нервової системи, сечовивідної системи”, - сказала Олена Соломатіна.

Квасоля 

Цей продукт не можна їсти сирим або недовареним, оскільки у ньому міститься фітогемагглютинін. Ця речовина здатна викликати отруєння. Крім того, при тривалому зберіганні у бобових накопичується мікотоксин, який є природним забруднювачем злакових і бобових культур, насіння соняшнику, а також овочів і фруктів.

Що краще не їсти людям з хронічними захворюваннями

До таких продуктів відносяться всі види хрестоцвітних, чи іншими словами капуста, які можуть блокувати йод. Вона не рекомендовані тим, хто страждає захворюваннями щитоподібної залози. Людям, які страждають від проблем шлунково-кишкового тракту, не рекомендується їсти гострі овочі, особливо редиску і редьку.

Нітрати в овочах

Окремим рядком йдуть овочі, які здатні накопичувати нітрати - це буряк, шпинат, петрушка, капуста, морква, огірки.

“При великій кількості нітратів, а ми їх отримуємо ще й з води та інших продуктів, може наступити перенасичення організму і викликати побічні ефекти. Особливо це небезпечно вагітним, плід може відчувати гіпоксію”, - зазначила лікарка-дієтологиня.

Нагадаємо, співак з Одеси Фелікс Шиндер покинув очолюваний ним гурт “Гроші вперед”, оскільки має плани побудувати сольну кар'єру. За словами музиканта, його намір не збігався з думкою колективу. 

Теги:
Вийти в ефір