Останні новини

Як вибрати каву і правильно її вживати - дієтологиня

У багатьох українців ранок починається з чашки кави, тому варто знати як цей напій правильно готувати та отримати максимальну користь для здоров’я. В інакшому разі через надмірне зловживання можна завдати собі шкоду, а не зарядити себе енергією на цілий день. 

Про це повідомляє “ТСН”.

Дієтологиня Світлана Фус розповіла, що до вживання кави потрібно підходити за правилом: “все добре в міру”. 

Краще купувати каву у зернах

Мелена кава втрачає частину свого аромату. Через це напій буде найбільш смачний, коли буде подрібнений безпосередньо перед заваркою.

Уникайте розчиненої кави

Такий вид кави отримують у результаті складних промислових процесів. Для виробництва використовують не найкращі зерна, особливо найгірша кава щось типу 3 в 1 або розчинний капучино в пакетах. Спершу там міститься багато цурку, а ще там є жири, емульгатори та у деяких кокосова олія. Підсилювачі смаку і запаху можуть негативно відбитися на роботі печінки. 

Не заливайте каву окропом

Уникайте популярного методу приготування цього напою -  заливати окропом, тобто каву з гущею, яка плаває. Тоді в ній багато дітерпенів - кафестола і кахвеола. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину в крові та негативно відбиватися на роботі печінки.

Як уникнути кафестола і кахвеола

Найбільш ефективно убезпечити себе від цих хімічних сполучень допоможуть паперові фільтри. Водночас через них без перешкод проходять у напій цінні для здоров'я поліфеноли - антиоксиданти, що містяться в кавових зернах.

Не кип’ятіть каву

У такому разі напій втратить смак і користь. Як “бонус”  з неї виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу. Тоді руйнуються ефірні олії з корисними антиоксидантами.

Натуральна кава не шкідлива, але у розумній кількості 

Якщо пити каву у великій кількості, то вона завдасть шкоди печінці. Однак у розумній кількості вона натомість є корисною, її визначають за наявністі гіркоти й антиоксидантів в зернах. Зазначимо, що вершки із молоком, додані у напій, знижують активність кавових антиоксидантів, ускладнюють їхнє засвоєння організмом.

У яких випадках краще уникнути чашечку кави

Не пийте натщесерце, оскільки вона подразнює слизову шлунка. Не вживайте каву, коли їсте м'ясо та інші продукти, що містять залізо. Кава може завадити засвоєнню цього елемента.

На изображении может находиться: текст «калорйнсть кави SF центр веса светланы ссвеыни фус одна порція: 30 мл еспресо 3 ккал 300 мл американо 6-10 ккал 100 мл по-схдному 62 ккал 300 мл капучино 90-140 140 ккал 300 мл 300 мл лате карамель-мак' ято 90-220 ккал 240-290 ккал»

Фото: Світлана Фус

Нагадаємо, у ході розслідування авіакатастрофи Ан-26 під Чугуєвом комісія виявила грубі порушення у виконанні польотних завдань. Також вони були  й у організації польотів.

Теги:
Вийти в ефір