Останні новини

Хімічний лайфхак: вчені з'ясували, як швидко можна перевіряти сорт кави

Новий метод дозволяє робити це за хімічним складом обсмажених зерен.

Канадські вчені з Гуелфського університету і Національної дослідницької ради розробили спосіб кількісного визначення сорту кави. Новий метод дозволяє робити це за хімічним складом обсмажених зерен.

Про це повідомляє Odesa Live з посиланням на дослідження Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Є два основні сорти кави - дорожча арабіка і дешевша робуста. Для досягнення оптимальної вартості виробники часто змішують їх. Тому визначити сорт можна тільки у лабораторії, що вимагає витрат часу і коштів. Існує і дешевший аналог - розділення суміші (екстракція) хлороформом, втім він не ідентифікує всі види з'єднань.

Як швидко перевіряти каву

Автори дослідження розробили відкриття на основі методу ядерного магнітного резонансу. Вони вивчили усі 12 з'єднань, які зазвичай досліджують при випробуваннях чистої кави. Саме в їх концентрації розрізняються в залежності від сорту та географічного походження зерен. 

До них належать: кофеїн, трігонеллін, 3- і 5-кофеілхінова кислота, ліпіди, кафестол, нікотинова кислота, N-метилпіридин, мурашина кислота, оцтова кислота, кахвеол і 16-О-метілкафестол.

З'ясувалося, що підвищена кількість 16-O-метілкафестола унікальна для робусти, а кахвеола - для арабіки. Цей метод забезпечує більш надійну перевірку справжності кави та кавових сумішей, ніж будь-які інші існуючі експрес-методи.

Вчені дізналися про це, коли виявили пряму кореляцію між змістами двох з'єднань у кавових сумішах. Теж саме у співвідношення зерен двох сортів, вимірявши рівні 16-O-метілкафестола, кахвеола та інших ароматичних сполук у 292 зразках від виробників з усього світу.

Нагадаємо:

Головні новини міста коротко та зручно читайте в Telegram Odesa Live. Бекстейдж та життя каналу без прикрас можна побачити в Instagram. Прямі трансляції та цікаві гості вже чекають на вас у Facebook. А ще ми жартуємо та танцюємо в Tik Tok