ЕКЗИТ-ПОЛИ
Геннадій Труханов
Геннадій Труханов
34,4 %
Микола Скорик
Микола Скорик
17,9 %
Олег Філімонов
Олег Філімонов
13,7 %
Петро Обухов
Петро Обухов
12,5 %
Сергій Ківалов
Сергій Ківалов
5,4 %
Євген Червоненко
Євген Червоненко
3,56 %
Сергій Калинчук
Сергій Калинчук
3,08 %
Едуард Гурвіц
Едуард Гурвіц
2,75 %
Олег Михайлик
Олег Михайлик
1,32 %
"Довіряй ділам"
23,77 %
"Опозиційна платформа - За життя"
22,38 %
"Слуга народу"
15,95 %
"Європейська солідарність"
12,72 %
"Українська морська партія Сергія Ківалова"
4,16 %
"Партія Шарія"
7,63 %
ВО
ВО "Батьківщина"
1,8 %
"Блок Едуарда Гурвіца"
1,56 %
"За майбутнє"
3,32 %
"Сила і честь"
2,09 %
Оброблено протоколів ДВК
ЗАГАЛЬНА ЯВКА В ОДЕСІ
ЗАГАЛЬНА ЯВКА В ОДЕСІ
35,46 %
Одеська облрада
Одеська облрада
101
Одеський район
Одеський район
111

Останні новини

Правильне і корисне харчування: 7 правил, як читати етикетку на продуктах

Купуючи продукти у супермаркеті часто, коли бачиш на етикетках великий список інгредієнтів, то починаєш губитися серед них. Аби розібратись, як правильно читати етикетки та вибрати для себе найкорисніші продукти читайте у матеріалі.

Про це повідомляє Cosmopolitan

Правило №1 - Виключаємо зайве

У складі на першому місці вказується інгредієнт, який присутній у продукті в найбільшій кількості. Відповідно далі у списку інгредієнти йдуть по зменшенню.

У продукті обов'язково повинні бути вказані поліпшувачі смаку, біологічні активні добавки, ароматизатори, барвники та інші "Е". Окрім того, повинна стояти відмітка про відсутність ГМО. У складі має бути зазначено, чи є в продукті включення не властивих йому компонентів білкової природи, наприклад, соя в м'ясних продуктах.

Виробник має вказати інгредієнти, які є потенційними алергенами: арахіс, аспартам (штучний підсолоджувач), гірчиця, діоксид сірки (сульфіт), злаки, що містять глютен або сам глютен, кунжут, люпин, молюски, ракоподібні, риба, молоко (лактоза), горіхи, селера, соя, яйця і продукти їх переробки.

Правило №2 - Рахуємо харчову цінність

Виробникам дозволяють обмежуватися зазначенням співвідношення білків, жирів і вуглеводів і вказувати енергетичну цінність продукту - кількість кілокалорій на 100 г.

Імпортні ж виробники вказують ще й кількість трансжирів, насичених жирів, кількість клітковини, а також окремим рядком виносять додані (вільні) цукру серед вуглеводів. Враховуй ці показники в раціоні!

Правило №3 - Чим коротше склад, тим краще

На прикладі сірого хлібу для тостів американського бренду: його склад займає 8-10 рядків, містить велику кількість покращувачів, барвників, а в основі всього стоїть біле рафіноване борошно. Здавалося б, сірий хліб ще й від відомого виробника - але зовсім не корисний!

Тому при виборі того ж хліба потрібно уважно читай склад. Взагалі там має бути кілька інгредієнтів: цілозернове борошно, вода, сіль і дріжджі. У такій ситуації навіть дріжджі у складі будуть краще, ніж хліб з величезною кількістю інгредієнтів. 

Правило №4 - Уникаємо продуктів глибокої промислової переробки

Такі продукти негативно позначаються на здоров'ї, а наша мета - максимально скоротити їх кількість. До продуктів глибокої промислової переробки відносяться:

  • Заморожені напівфабрикати (млинці, піца, нагетси, котлети);
  • Всілякі соуси - від майонезу до кетчупу;
  • Продукти з рослинними жирами (плавлені сирки, сирні "намазки", маргарин, картопля фрі, чіпси, печиво, круасани, пакетування швидкі сніданки і протеїнові злакові батончики). У них у величезній кількості містяться трансжири. 

Правило №5 - Що таке трансжири й чому їх слід уникати?

Марнотрати - це шкідливі жирні кислоти, які завдають величезної шкоди здоров'ю. Всесвітня організація охорони здоров'я розробила і почала впроваджувати на міжнародному рівні керівництво щодо повного виключення цих небезпечних речовин зі складу харчової продукції в усьому світі. Адже, на думку ВООЗ, припинення споживання трансжирів є ключовою умовою охорони здоров'я і порятунку життя людей.

Як розпізнати трансжири на етикетці?

У складі продуктів на упаковці марнотрати вказують по-різному. Це можуть бути:

  • Гідрогенізовані жири;
  • Частково гідрогенізовані жири;
  • Кулінарний жир;
  • Кондитерський жир;
  • Маргарин;
  • Рослинні олії - рапсове і каноли;
  • Еквівалент какао-масла.

Якщо у складі молочних продуктів (наприклад, сиру, сиру або йогурту) виявили будь-яку рослинну олію - це теж говорить про наявність трансжирів у даному продукті.

Правило №6 - Не весь цукор підписують, як "цукор"

З допомогою цукру можна збільшити термін придатності. І якщо ти не бачиш на етикетці слова "цукор", це зовсім не означає, що його там немає. Звичайний цукор ховають за такими назвами, як:

  • Глюкозно-фруктозний сироп;
  • Глюкоза;
  • Фруктоза;
  • сахароза;
  • Інвертний сироп;
  • Патока;
  • Екстракт солоду;
  • Сорбіт.

І часто ці види цукру зустрічаються навіть на продуктах, призначених для дитячого харчування!

Правило №7 - Читай терміни придатності

Обов'язково звіряй дату виробництва і закінчення терміну придатності на упаковці, щоб не наштовхнутися на залежаний товар. Є магазини, де досі проводять різні махінації з термінами, особливо це стосується молочних продуктів і решти делікатного товару. Тому будь пильна і не забувай дивитися на терміни придатності!

Нагадаємо, в Одеській області виростили кавуни кубічної форми. Це зробив провідний виробник органічної продукції в Одеській області ТОВ “Дунайські аграрії”.

Теги:
Вийти в ефір