Останні новини

Ні цибуля, ні срібло не допоможуть виявити отруту: вчимось вибирати гриби

Одесити, як і всі українці, люблять гриби, тому по осені влаштовують на них справжнє полювання. Їх варять, смажать, солять, маринують, заморожують, сушать, закочують в банки та забувають про небезпеку, яку таять у собі отруйні гриби. Наразі в одеській області зафіксовано понад 30 випадків отруєння грибами, один смертельний.  

Odesa Live поспілкувався зі спеціалістами, щоб дати вам поради: як купувати та як збирати гриби. Чи працюють народні повір'я та що робити, якщо ви отримали отруєння від цього смачного продукту?

Всі їстівні гриби містять безліч корисних речей для людського організму. В них більше вітамінів групи B, ніж в овочах та злаках. В грибах міститься вдвічі більше білка, ніж в курячих яйцях, а 18 амінокислот, які наявні в грибах, позитивно впливають на розумову активність, до того вони низькокалорійні та споживати їх можна не хвилюючись за фігуру. Величезна перевага грибів в тому, що при кулінарній обробці вони не втрачають свої корисні речовини. Осінь - сезон грибів, тому одесити, озброївшись ножем, масово йдуть до лісів та посадок на полювання за цим смачним продуктом. Туристичні компанії проводять тури, а продавці торгують грибами на ринках, сподіваючись заробити, як можна більше коштів, за сезон. Але не варто забувати про небезпеку у випадку отруєння цим смачним продуктом.

FB_IMG_1604837371671.jpgЗбори грибів

Зібравшись на полювання за смаколиками, не варто забувати про небезпеку, яку приховують у собі, навіть їстівні гриби.

"Гриби це адсорбенти, вони можуть накопичувати цілий ряд отруйних речовин: важкі метали, пестициди та інше. Навіть їстівні гриби в несприятливому регіоні можуть стати отруйними, тому збирати гриби варто лише у лісі, якомога далі від доріг та полів", - пояснює біолог та еколог Владислав Балінський.

У будь якому разі варто знати місцевість та розуміти в яку частину лісу, ви йдете та по які гриби. В одеській області їстівні гриби це: білий гриб, опеньки, маслюки та печериці.

"Ці гриби важко сплутати з отруйними тому вони небезпечні. Але навіть їстівні маслюки у разі недостатнього варіння, можуть викликати діарею", - пояснює експерт.

Тому збирати гриби варто лише тоді, коли ви вмієте їх готувати та розпізнавати. Особливу небезпеку серед отруйних грибів, у нашій області, представляє бліда поганка.

"Найчастіше смертельні випадки отруєння виникають, коли люди, збираючи печериці, підхоплюють бліду поганку. Вона може нагадувати печерицю кольором капелюшка, тому варто приділити увагу цибулині гриба, у поганки ніжка потовщується ближче до цибулини та обгорнута покровом", - пояснює Владислав.

Навіть незначного контакту з блідою поганкою може бути достатньо, щоб викликати отруєння. Якщо ви одним ножем зріжете поганку та викинете її, але потім тим самим ножем зріжете добрий гриб, цього буде достатньо, щоб отримати отруєння. На стадії зрілості бліда поганка випускає велику кількість пор та здатна отруїти їстівний гриб, який росте поруч. Тому краще не брати взагалі ніяких грибів, якщо поруч є поганка. Збираючи гриби варто пам'ятати, що навіть найдосвідченіші люди можуть отруїтися, а вчені продовжують вивчати гриби та досліджують, що навіть ті, які відносяться до категорії їстівних, можуть з часом викликати отруєння.

FB_IMG_1604837361271.jpgКупівля грибів

Купуючи гриби варто також пам'ятати про небезпеку. Не варто брати гриби на стихійних ринках та у не перевірених продавців. Окрему увагу варто приділити цілісності гриба.

"Досить навіть частини отруйного гриба, поломаного капелюшку, щоб викликати смертельне отруєння, тому купуючи гриби варто брати тільки великі та цілі, у жодному разі не можна купувати мікс з різних грибів", - попереджає експерт.

Також не варто придбати мариновані, солоні чи сушені гриби, ви не знаєте, що могло потрапити до цих грибів та як їх готували.

Найнадійніші гриби це вирощені в розпліднику для продажу, зібрані в умовах дикої природи хоч і смачніші, але набагато небезпечніші. Тому якщо ви не впевнені у своєму вмінні розпізнавати гриби та у продавці, купувати цей смачний продукт, краще у супермаркеті, а не на ринку.

Цибуля не підкаже

Не зважаючи на те, що вже 21 століття  — багато людей звикли перевіряти якість грибів старими народними методами. Деякі з них ми розібрали з експертом. Існує повір'я, якщо цибулю додати до грибів при варінні та вона змінить колір, то гриби є отруйними. Це не так, багато їстівних грибів мають пігмент при якому цибуля змінить колір, а багато отруйних не мають - цибуля залишиться білою, варячись поруч з отруйними грибами.

Історія зі сріблом така сама, воно може почорніти поруч з їстівними грибами та залишиться білим поруч з отруйними, тому перевіряти якість грибів за допомогою цибулі та срібла не варто. Також є повір'я, що якщо гриби відварити два рази та злити воду, вони втратять свою отруйну здатність — це не так. Така отрута як нейротоксин, яка міститься у блідої поганки, термостійка та після варіння не втратить свою отруйну здатність. Тому, якщо ви не впевнені у якості грибів єдине, що збереже вас від отруєння, це не вживати їх зовсім.

FB_IMG_1604837224591.jpgПри вживанні небезпечних грибів симптоми отруєння можуть з'явитися як відразу, так і через декілька днів. Зазвичай свідчать про те що ви отруїлись такі симптоми як: нудота, слабке серцебиття, жар, підвищення температури тіла, біль в животі або в районі шлунка, розлад шлунка, діарея, оніміння рук і ніг. У випадку появи симптомів вам варто: викликати швидку, промити шлунок та викликати блювоту, повідомити всіх з ким ви вживали, або кого пригощали грибами, про своє отруєння.

Збираючи, або купуючи гриби: читайте, радьтеся та не ризикуєте. Потрібно бути відповідальним коли мова йде про ваше життя і про життя тих, кого ви пригощаєте цими грибочками.

Вийти в ефір
01.12