Останні новини

Не форшмаком єдиним: смачні рецепти традиційної одеської кухні

Найсмачніші страви зібрав Odesa Live.

Одеса - колоритне місто з багатою історією та цікавими традиціями. Серед них - місцева кухня, яку обожнюють не тільки одесити, а й туристи з різних куточків світу. Характерною особливістю страв є їх "морська" натура.

Найсмачніші страви зібрав Odesa Live.

Читайте також: Добірка рецептів домашніх млинців спеціально до Масляної

Форшмак

Форшмак - це кулінарна історія єврейського народу в мініатюрі. Раніше "бабусин секрет" приготування цієї незвичайної єврейської страви передавали у спадок - оселедець замочували на ніч у чайній заварці з додаванням молока для того, щоб вона не була такою солоною. 

Спосіб приготування

Для початку необхідно обробити оселедець - відокремити філе риби від хребта, голови та хвоста. Далі очистити яблуко від шкірки і серцевини, а також почистити цибулю.

Подрібнити дрібно ножем або ж перекрутити їх на м'ясорубці філе осоледця, яблуко та цибулю, а потім додати до отриманої суміші масло і подрібнені на тертушці яйця. Для більш пікантного смаку можна додати чорний мелений перець і прикрасити все це творіння зеленню.

Готову однорідну масу зазвичай подають як закуску до основної страви або ж намазують у вигляді паштету на грінки і чорний хліб. Але перед цим готову страву відправляють на деякий час в холодильник, для того, що б масло застигло.

Форшмак.jpg

Фото: Pixabay

Цимес

Подається до столу в якості святкового десерту. Спочатку основою для його приготування була лише морква з додаванням різноманітних ягід і фруктів. Але з часом рецепт страви змінювався і в результаті з’являвся безліч інших варіацій.

Спосіб приготування

Для початку потрібно очистити моркву, а потім нарізати її невеликими кільцями.

Родзинки, курагу і чорнослив необхідно попередньо залити окропом і дати настоятися кілька хвилин.

Далі потрібно взяти каструлю (бажано чавунну) і викласти на дно моркву. Залити її зверху медом і присипати цукром. Далі цю суміш слід протушкувати на невеликому вогні під закритою кришкою, обов'язково помішуючи.

За 10 хвилин до готовності у страву необхідно додати розмочені сухофрукти і протушкувати ще близько 15 хвилин.

Цимес.jpg

Фото: Pixabay

Плов з мідіями

Зазвичай в Одесі збирають їх на хвилерізах та пірсах вздовж усього узбережжя і вживаються вони в їжу як окремо, так і в складі інших страв. Одним з таких творів кулінарного мистецтва є автентичний плов з мідіями "по-одеськи".

Спосіб приготування

Перед приготуванням мідії добре промивають від піску та водоростей. Очищають і нарізають кубиками цибулину і моркву. У казанку розігрівають рослинне масло і викладають в нього цибулю і моркву, помішуючи, обсмажують протягом 10 хвилин.

І тільки після цього там же обсмажують мідії до напіврозкриття мушлі. У казанок додають гарячу воду з чайника, покриваючи мідії. Коли вода закипає, додають пару щіпоток солі, спеції, промитий рис і головку часнику.

Все це накривають кришкою і варять на "повільному" вогні 20 хвилин. Знімаючи з вогню, готовий плов перемішують і накривають рушником на 10-15 хвилин.

Пловjpg

Фото: Pixabay

Нагадаємо:

Головні новини міста коротко та зручно читайте в Telegram Odesa Live. Бекстейдж та життя каналу без прикрас можна побачити в Instagram. Прямі трансляції та цікаві гості вже чекають на вас у Facebook. А ще ми жартуємо та танцюємо в Tik Tok