Не форшмаком єдиним: смачні рецепти традиційної одеської кухні
Найсмачніші страви зібрав Odesa Live.
Одеса - колоритне місто з багатою історією та цікавими традиціями. Серед них - місцева кухня, яку обожнюють не тільки одесити, а й туристи з різних куточків світу. Характерною особливістю страв є їх "морська" натура.
Найсмачніші страви зібрав Odesa Live.
Читайте також: Добірка рецептів домашніх млинців спеціально до Масляної
Форшмак
Форшмак - це кулінарна історія єврейського народу в мініатюрі. Раніше "бабусин секрет" приготування цієї незвичайної єврейської страви передавали у спадок - оселедець замочували на ніч у чайній заварці з додаванням молока для того, щоб вона не була такою солоною.
Спосіб приготування
Для початку необхідно обробити оселедець - відокремити філе риби від хребта, голови та хвоста. Далі очистити яблуко від шкірки і серцевини, а також почистити цибулю.
Подрібнити дрібно ножем або ж перекрутити їх на м'ясорубці філе осоледця, яблуко та цибулю, а потім додати до отриманої суміші масло і подрібнені на тертушці яйця. Для більш пікантного смаку можна додати чорний мелений перець і прикрасити все це творіння зеленню.
Готову однорідну масу зазвичай подають як закуску до основної страви або ж намазують у вигляді паштету на грінки і чорний хліб. Але перед цим готову страву відправляють на деякий час в холодильник, для того, що б масло застигло.
Фото: Pixabay
Цимес
Подається до столу в якості святкового десерту. Спочатку основою для його приготування була лише морква з додаванням різноманітних ягід і фруктів. Але з часом рецепт страви змінювався і в результаті з’являвся безліч інших варіацій.
Спосіб приготування
Для початку потрібно очистити моркву, а потім нарізати її невеликими кільцями.
Родзинки, курагу і чорнослив необхідно попередньо залити окропом і дати настоятися кілька хвилин.
Далі потрібно взяти каструлю (бажано чавунну) і викласти на дно моркву. Залити її зверху медом і присипати цукром. Далі цю суміш слід протушкувати на невеликому вогні під закритою кришкою, обов'язково помішуючи.
За 10 хвилин до готовності у страву необхідно додати розмочені сухофрукти і протушкувати ще близько 15 хвилин.
Фото: Pixabay
Плов з мідіями
Зазвичай в Одесі збирають їх на хвилерізах та пірсах вздовж усього узбережжя і вживаються вони в їжу як окремо, так і в складі інших страв. Одним з таких творів кулінарного мистецтва є автентичний плов з мідіями "по-одеськи".
Спосіб приготування
Перед приготуванням мідії добре промивають від піску та водоростей. Очищають і нарізають кубиками цибулину і моркву. У казанку розігрівають рослинне масло і викладають в нього цибулю і моркву, помішуючи, обсмажують протягом 10 хвилин.
І тільки після цього там же обсмажують мідії до напіврозкриття мушлі. У казанок додають гарячу воду з чайника, покриваючи мідії. Коли вода закипає, додають пару щіпоток солі, спеції, промитий рис і головку часнику.
Все це накривають кришкою і варять на "повільному" вогні 20 хвилин. Знімаючи з вогню, готовий плов перемішують і накривають рушником на 10-15 хвилин.
Фото: Pixabay
Нагадаємо:
- Після підняття цін на шкільні обіди та оновлені меню деякі батьки почали замислюватися над тим, щоб почати самим готувати для дітей обіди. Проте варто пам'ятати, що дитяче харчування має буди не тільки ситним і смачним, але й корисним.
- Багато традиційних страв вже не готують в українських родинах, віддаючи перевагу закордонним. Проте старі рецепти збереглися й по нині, тому справжнім любителям смачно попоїсти варто проекспериментувати.
Головні новини міста коротко та зручно читайте в Telegram Odesa Live. Бекстейдж та життя каналу без прикрас можна побачити в Instagram. Прямі трансляції та цікаві гості вже чекають на вас у Facebook. А ще ми жартуємо та танцюємо в Tik Tok!