Останні новини

Курячі яйця - користь чи шкода: дієтологи розсекретили ефект від вживання

Людство настільки любить яйця в щоденному раціоні, що навіть 9 жовтня зробило Всесвітнім днем яйця. І не дарма, адже правильно приготований курячий продукт – це профілактика і оновлення кожної клітини тіла.

Про таке повідомила лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська

За її словами, особливо цінні яйця для життєво важливих органів: мозку та печінки, бо лецитин та фосфоліпіди покращують їхні функції, в результаті чого кращою стає пам’ять, концентрація уваги, настрій, сон. Ба більше - свіжішає колір обличчя й стрункішає фігура. Особливу користь від вживання яєць отримують діти та й взагалі люди будь-якого віку. 

Користь яєць пояснюється наявністю в них необхідних людині вітамінів. Зокрема, A, D, E, B3, B6, B12, фолієва кислота, холін. А також мінералів і мікроелементів: йод, цинк, кальцій, магній, залізо і фосфор. Наприклад, мікроелемент селен підтримує функцію імунної системи і щитовидної залози.

Чимало людей відмовляються від вживання курячого продукту оскільки вважають, що від них судини забиваються “бляшками”, але, натомість, спокійно їдять батони, пластівці, круасани, цукерки, тістечка, варення, п’ють “домашні” компоти з цукром, смажені биточки чи котлети. А ще – непомірно їдять солодкі фрукти, вважаючи, що “чим більше, тим краще”. А яєць уникають.

За словами Оксани Скиталінської, дорослі пацієнти здають аналіз крові на ліпідограму, а деякі також — і дуплексне сканування сонних артерій з визначенням товщини комплексу інтим медіа КІМ. Ці показники є одними з переліку так званих маркерів старіння. І нерідко результати засмучують. Оскільки людина може почувати себе і зовні виглядати цілком здоровою, і стандартний аналіз крові та сечі бути в нормі, однак все інше показує інакшу картину. Понад 80% пацієнтів мають атеросклеротичні ураження артерій. В деяких — бляшки наполовину перекривають просвіт. Не дивно, що і голова болить, і погано спиться, і важко ходиться, і печінка збільшена, і проблеми з тиском.Саме тому, у виборі між солодощами і яйцями варто перевагу віддати останньому. 

Вживати краще зі свіжими овочами, морською чи квашеною капустою, авокадо і буряком.

Дія на організм:

Такий сніданок багатий збалансованим білком (яйця), мононенасиченим жиром, цінною олеїновою кислотою (оливкова олія і авокадо), йодом, альгінатами і трегалозою (морська капуста), фолатами (зелень і авокадо), пребіотиками (морська і квашена капуста), фітонутрієнтами (кольорові пігменти овочів), клітковиною (всі рослинні компоненти).

Все це в комплексі забезпечує оптимальне живлення для мікрофлори кишечника, зміцнює кишечний імунітет, запобігає застою жовчі в жовчному міхурі, має протизапальний ефект.

Варіанти приготування яєць – запечені в грибах/помідорах/перці.

Сучасні вчені провели експеримент і стверджують: вживання яєць допоможе позбутися від серцево-судинних захворювань. Вміст в яйці фолієвої кислоти сприяє нормальній роботі системи кровотворення і правильного розвитку плоду під час вагітності.

Skyt-statji-1-1-768x763.jpgФото: 100rokiv.com

Нагадаємо, коли лікуєшся від вірусних інфекцій, то харчування разом з водою є важливим аспектом. Однак воно повинно бути таким, яке не шкодить вашому організму. Утім при коронавірусній інфекції дуже важливо пити багато води.

Вийти в ефір
04.12